Κοιτώντας μερικά λουλούδια

cartier-bresson03

1.
Απλός πρόλογος για την τρέλα είναι να εξιστορήσω την τρέλα. Διαιρώ το εγώ μου σε δυο κομμάτια. Τον παράφρων και τον αφηγητή. Με τρόπο σώφρον εξιστορώ. Τρελός είναι ο αμόλυντος από κάθε μορφή εξουσίας. Αμ πως;

2.
Η τρέλα είναι διεγερτική. Σε βάζει να φτιάξεις χειροτεχνίες. Σε κάνει πρωτόγονο.

3.
Τα τρυγόνια παλαιότερα ήσαν τόσο ήρεμα ώστε κάθονταν πάνω στα καπέλα και τους φράχτες και τα κλαδιά κι έτσι μπορούσε κάποιος να τα πιάσει ζωντανά. Δε φοβόντουσαν τον άνθρωπο. Μέχρι που κάποιος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Αν κάποιο πτηνό καθίσει την σήμερον στον ώμο μου θα το περάσω για τρελό. Παλαιόθεν  λοιπόν τα πουλιά δεν γνώριζαν ότι ο άνθρωπος είναι ζώο πιο επικίνδυνο απ’ τη χελώνα ή την αμβλύρυγχο και χάζευαν τον άνθρωπο ακριβώς όπως οι κίσσες  τις αγελάδες και τα άλογα που βόσκουν στα λιβάδια.

4.
Ο νεολαίος κάθε εποχής δηλαδή ο γέρων της επόμενης είναι το δόλωμα για τα μεγάλα κόλπα. Αιχμάλωτος των πατέρων, μητέρων, κηδεμόνων κάθε λογής ο μικρός μπαίνει μπροστά όπως ο τρελός στα παραμύθια κι όπως τα τρυγόνια που αψηφούν την καραμπίνα στους αγρούς.

5.
 Το πράγμα μυρίζει θυσία. Η κοινωνία φοράει την κουκούλα στα υποκείμενα για να μπορεί κάθε φορά να δημιουργεί το αντίθετό της. Δημιουργεί συμπαιγνία. Τόσα ιδρύματα δουλεύουν γι’ αυτό. Καμαρωτό και πρώτο το σχολείο και η εκκλησία δεύτερο. Αν δε γίνεις αυτό θα είσαι για πάντα το άλλο.   

6.
Η συμπαιγνία αυτή προϋποθέτει ότι ο άλλος πρέπει με τη θέλησή του να είναι ακριβώς όπως τον θέλω. Κι έτσι ακούς απ’ τα μεγάφωνα να είσαι αυθόρμητος και να είσαι ο εαυτός σου. Αφού πρώτα σε κάνω εξαρτημένο την άλλη στιγμή σε θέλω αυθόρμητο, ελευθέρα σκεπτόμενο κι άλλα τέτοια νόστιμα. Αφού σε έχω ζέψει με το σταυρό του Ιησού σου έχω βυθίσει απειλητικά το κεφάλι σε μια κολυμπήθρα με νερό για να σε αραβωνιάσω με το φόβο και τη ντροπή μπροστά στα μάτια των άλλων τώρα σου ζητάω να αποφασίσεις ελευθέρα για το ποιος θέλεις να είσαι.

7.
Το κίνημα καταστρέφεται απ’ την αποδοχή των αιτημάτων του απ’ το κατεστημένο. Ο τρελός καταστρέφεται απ’ την ενσωμάτωση. Γίνεται γραφικός και ακίνδυνος. Μαλακώνει. Η τρέλα του καταστρέφεται από τις κολακείες και τις ωδές που ψάλουν σύμπασες οι κυρίες της αυλής. Τα ποιητάκια  του εθνικού θιάσου. Η αγία παιδεία που γαλούχησε στρατιές καταπιεσμένων δοκιμάζοντας την αντοχή των υλικών της στο τομάρι της εργατικής τάξης και τα σπλάχνα των φτωχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s