Το παστίτσιο της αρχιεπισκοπής

to pa

Άλλοι πολεμούν κι άλλοι λιβανίζουν τους πεθαμένους.
Κάποιοι αύριο θα έχουν βγει ήδη στην παρανομία της αιωνιότητας.
Με το βαζάκι τους και τα κέρματα να βροντούν.
Άλλους θα τους μαζέψει ο μπόγιας. Το Αλλοδαπών.
Η Κική Δημουλά θα τους εντοιχίσει στο ποίημα της.
Και στη φτωχή αστική της μοναξιά.
Ο Τίτος Πατρίκιος θα απαγγέλει στεντόρεια στην Κοτζιά.
Ποιήματα της ήττας.
Γέροι ετοιμοθάνατοι απ’ τα ιδιωτικά τους θεραπευτήρια
θα αγναντεύουν εξωγήινους Πακιστανούς.
Την ορθοδοξία να κατουρά το Ισλάμ.
Την αρχιεπισκοπή να μοιράζει παστίτσιο.
Γεύματα αγάπης και επιδόρπια μίσους.

Ω μη λησμονάτε τη χώρα μου βροχούλες.
Το λιοστάσι μου.
Να βγάλω και φέτος το λαδάκι της χρονιάς.

3 σκέψεις σχετικά με το “Το παστίτσιο της αρχιεπισκοπής

 1. Σύνοδος Αρχ. Αμερικής: Μετάφραση στα αγγλικά της Θ. Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
  Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνήλθεν εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής εις την αίθουσαν της Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εν Νέα Υόρκη την 15ην και 16ην Οκτωβρίου 2014 υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και την συμμετοχήν των Μελών αυτής.

  Η Σύνοδος συνεζήτησε εκτενώς μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα :

  1) Λειτουργικά θέματα : Η Σύνοδος έλαβεν υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου την έγκρισιν της μεταφράσεως εις την αγγλικήν του κειμένου της Θ. Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και απεφάσισε την έκδοσιν αυτής διά τας λειτουργικάς ανάγκας των ενοριών, ως επίσης και ειδικήν έκδοσιν διά την χρήσιν των ιερέων. Η Συνοδική Επιτροπή επί Λειτουργικών Θεμάτων θα συνεχίση το έργον αυτής επί της μεταφράσεως εις την Αγγλικήν γλώσσαν των κειμένων του Εσπερινού και του Όρθρου.

  2) Κανονικά θέματα : Εξητάσθησαν θέματα πειθαρχικής φύσεως κληρικών και ελήφθησαν αι απαιτούμεναι αποφάσεις. Επιπλέον συνεζητήθη το θέμα της καταλλήλου προετοιμασίας υποψηφίων κληρικών, ως και τα κριτήρια διά την χειροτονίαν των.

  3) Θέματα διοικητικής φύσεως : Την Σύνοδον απησχόλησαν ποικίλα θέματα διοικητικής φύσεως ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

  4) Ποιμαντικά θέματα : Η Σύνοδος συνεζήτησε εκτενώς θέματα νεολαίας και τρόπους προσεγγίσεως των νέων. Ανεφέρθησαν επίσης αι συνεχείς προσπάθειαι, αι οποίαι γίνονται προς αυτόν τον τομέα εις εκάστην των Μητροπόλεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και αντηλλάγησαν συναφείς απόψεις.
  Εις τον τομέα της οικογενείας, η Σύνοδος συνεζήτησε τρόπους διά την πνευματικήν ενίσχυσίν της, καθ΄ ότι αύτη κλυδωνίζεται λόγω αρνητικών επιδράσεων της συγχρόνου κοινωνίας.

  5) Παιδεία : Εγένετο αναφορά εις το έργον των ενοριών και των Μητροπόλεων διά τα υπ΄ αυτών λειτουργούντα ημερήσια σχολεία, τα charter schools και τα απογευματινά σχολεία τα οποία υφίστανται εις εκάστην Ι. Μητρόπολιν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ανεφέρθησαν τρόποι βελτιώσεως της λειτουργίας αυτών.
  Αναφορικώς προς την Θεολογικήν Σχολή του Τιμίου Σταυρού, Brookline, ΜΑ και το Ελληνικό Κολλέγιον συνεζητήθησαν αι προσπάθειαι, αι οποίαι γίνονται διά την ελληνικήν έκπαίδευσιν των νέων, αι οποίαι συνίστανται εις : α) την αξιολόγησιν του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσης, β) την ενίσχυσιν των εργαστηριακών όρων και του προσωπικού διά την εκμάθησιν αυτής, γ) την οικονομικήν βοήθειαν εις φοιτητάς με ειδικάς ανάγκας καθώς και δ) την βοήθειαν αυτών μέσω φροντιστηριακών μαθημάτων.

  Τέλος η Σύνοδος κατά την συνεδρίαν αυτής κατήρτισε τριπρόσωπον κατάλογον δι’ εκλογήν Βοηθού Επισκόπου παρά τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Αμερικής και διά τας ανάγκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου. Το τριπρόσωπον αυτό θα υποβληθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς εκλογήν του εν λόγω Βοηθού Επισκόπου.

  Η επί διήμερον συνεδρία της Συνόδου ωλοκληρώθη την μεσημβρίαν της Πέμπτης 16ης Οκτωβρίου και τα Μέλη της Συνόδου ακολούθως μετέβησαν εις το ξενοδοχείον Hilton προς συμμετοχήν των εις τας εργασίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

  Το Σάββατον 18 Οκτωβρίου τρέχοντος μηνός και περί ώραν 12ην μεσημβρινήν, τα Μέλη της Συνόδου θα λάβουν μέρος εις το ιστορικόν γεγονός του Αγιασμού και της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εις Ground Zero, ο οποίος κατεστράφη κατά την τρομοκρατικήν επίθεσιν της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και ο οποίος θα αποτελέση Εθνικόν Προσκύνημα και μαρτυρίαν αγάπης, ελπίδος και νίκης του Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Ορθοδόξου Πίστεως.

  Μου αρέσει!

 2. Τροφές που χαλαρώνουν: Αγχώθηκες; Φάε φιστίκια
  Πρόσφατη έρευνα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βρήκε πως τρώγοντας φιστίκια μειώνεται η αντίδραση του σώματος στο άγχος σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

  Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν “χαμηλότερη αγγειακή σύσπαση σε κατάσταση άγχους και βελτιωμένο νευρικό έλεγχο της καρδιάς”, αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Sheila G. West.

  Όμως η Lilian Cheung, διευθύντρια επικοινωνίας και προώθησης υγείας στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πιστεύει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα.

  “Το φιστίκι είναι στην πραγματικότητα μια καλή τροφή για τη διαχείριση του άγχους”, υποστηρίζει η Cheung επειδή “δεν μπορείς να το καταπιείς στα γρήγορα”. Το άνοιγμα των φιστικιών καθυστερεί τη διαδικασία του φαγητού, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση και να
  μειώσει το άγχος.

  Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα όμως. “Τρώγοντας πολύ αργά επιτρέπει στον άνθρωπο να είναι πολύ περισσότερο σε επαφή με την πείνα και τα σήματα κορεσμού”, εξήγησε η Cheung, κάτι που βοηθά την πρόληψη της δυσπεψίας και του άγχους.

  Πριν από κάθε γεύμα, η Cheung προτείνει να παίρνουμε μερικές ανάσες, εστιάζοντας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. “Ακόμη και τρεις ανάσες βοηθούν κάποιον να μεταφερθεί από τα διάφορα πράγματα που έχει στο μυαλό του στο φαγητό που βρίσκεται μπροστά του. Και τότε, το άτομο μπορεί να χαλαρώσει και επιτρέψει στην τροφή να τον θρέψει πραγματικά”.
  Άλλες τροφές που σε βοηθούν να χαλαρώσεις;

  Σιτάρι και άλλοι σκληροί καρποί

  “Μπορείς να φας στα γρήγορα και σχεδόν χωρίς να μασάς λευκό ρύζι, όταν όμως τρως σιτάρι, πρέπει να μασήσεις”, είπε η Cheung. Μια σαλάτα με βάση το βρασμένο σιτάρι, λαχανικά και μυρωδικά θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή”.

  Ξηρούς καρπούς με το κέλυφος

  Φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, ό,τι θέλεις – αν είναι με κέλυφος, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να τα σπάσεις. Όμως η αναμονή μπορεί να σε ξεπληρώσει με τη μορφή πιο αργού, ενσυναίσθητου φαγητού, επισημαίνει η Cheung.

  Ξηρά φασόλια

  Η προετοιμασία των φασολιών –ή των ρεβιθιών- απαιτεί μια προετοιμασία όπως μούλιασμα και πλύσιμο, που αυξάνει το χρόνο μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σου. “Πρέπει επίσης να τα μασήσεις καλά και δεν μπορείς να τα φας πολύ γρήγορα”, λέει η ειδικός.

  Σπόροι

  Και οι σπόροι απαιτούν λίγο παραπάνω μάσημα. Και αυτό είναι καλό, καταλήγει η Cheung. “Βοηθά στη διάσπαση της τροφής και στην πέψη”.

  Μου αρέσει!

 3. Παράθεμα: Το παστίτσιο της αρχιεπισκοπής | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s