Έρως Δαίμων Μέγας

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

erdem

Τα γεράματα έρχονται νωρίς μα η σοφία αργεί βασανιστικά. Και βεβαίως η σοφία των γέρων φτιάχνει νόμους και συντάγματα. Οι νέοι πάντα ζητούσαν εξαιρέσεις ενώ οι γέροι κανόνες.

Η νεότητα είναι αλαζονική διότι παλινδρομεί ασυνείδητα μεταξύ του Έρωτα και του θανάτου. Το δίπολο κάθε ποιητικού σπασμού ανάμεσα στο μελαγχολικό διάστημα της λίγδας και της ομίχλης του δύσκολου βίου.

Οι νέοι διαβιούν ως ερωτευμένοι κανίβαλοι που αγαπούν το σύντροφό τους σε σημείο που θέλουν να τον καταβροχθίσουν. Η φύση κοχλάζει μες στο κεφάλι τους. Μέσα στο κεφάλι μας όταν είμαστε νέοι και ασυνάρτητοι, όταν γινόμαστε νέοι και ασυνάρτητοι, δηλαδή ποιητές.

Λαγνεία και αγιότητα και έκσταση. Το ποίημα είναι γραμμένο με σάρκα πάνω στη χλόη που βλασταίνει στην απεραντοσύνη των ερωτικών στιγμών. Πολλές φορές με αταξία και βία και καυχησιά και βαρεμάρα. Μα μέσα στο χάος και τη σύγχυση που κυλιούνται, και παρά τα εμπόδια που στοιβάζονται γύρω τους, αισθάνονται αγαλλίαση και έκσταση.

Γράφουν την εξουσία στ’ αρχίδια τους αφού η εξουσία είναι βίτσιο των γέρων ή των νέων που γέρασαν πρόωρα.

Είναι καλλιτέχνες που θέλουν ν’ αποτινάξουν τις υπάρχουσες αξίες και να δημιουργήσουν μια τάξη αποκλειστικά δική τους.

Όλοι οι νέοι είναι εν δυνάμει ποιητές. Αφού ποίηση σημαίνει ηδονή και ευχαρίστηση χωρίς τον ηθικό λογισμό των κανόνων που φτιάχνουν οι γέροι. Η ποιητική της νεότητας είναι η ποιητική της ηδονής που τρέφεται από τα πιο παράξενα ευρήματα του καθενός, απ’ την απελευθερωμένη ισχύ του σώματος που φτάνει ως την παιδική ηλικία με τα παιχνίδια της και της τούμπες της στους αγρούς, μέχρι τις πιο απρόοπτες φαντασιώσεις.

Ηδονίζομαι σημαίνει ποιώ, ποιώ ηδονή, ποιώ το ανείπωτο. Η ηδονή και η δημιουργία δεν έχει αποκλειστικότητες και στέφανα στο μουχλιασμένο εικονοστάσι του νοικοκυριού.

Ηδονίζομαι με πολλές και διαφορετικές υπάρξεις, όπως κι αυτές με εμένα. Αυτή είναι η κορυφαία συνθήκη της νεότητας. Η νεότητα ζητωκραυγάζει την πολυγαμία της. Κι αυτή η ηδονή δεν είναι απλώς αυτό που λέμε γαμήσι. Είναι κάτι από το όλον ενός όντος που δίνεται, εκχέεται, ρέει, και αναρρέει σε μέθεξη με ένα άλλο.

Οι μορφές και οι εκπλήξεις της ηδονής που προσφέρει η νεότητα είναι άπειρες. Πεθαίνω, λέει η κοπέλα στην αγκαλιά του εραστή της, γιατί, σ’ αυτό το θάνατο βρίσκει τη ζωή.

Ο νεανικός έρωτας είναι πάντα παράφορος έρωτας αλλιώς δεν είναι έρωτας. Είναι συνοικέσιο γέρων με σφριγηλό δέρμα.

Οι νέοι γαμούν, οι γέροι νομοθετούν.

Ηδονή και νεότητα σημαίνει να περνάμε απ’ την άλλη πλευρά του καθρέφτη του Εαυτού μας και να αφήνουμε να ξεχυθεί το πλεόνασμα ζωής που μας κατοικεί. Η διαρκής νεότητα απαιτεί δια βίου ηδονισμό. Μια λατρεία για τα σώματα και τις ζωές των ανθρώπων. Κοινοκτημοσύνη κορμιών και αγαθών. Αγρύπνια για τον κομουνισμό της αιώνιας νεότητας. Της ποίησης που θέλει την ηδονή και το ψωμί για όλους.

Ηδονίζομαι δεν σημαίνει καλύπτω ένα έλλειμμα αλλά καίω ένα πλεόνασμα.