Βαπτιστήριον

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

vaptist

Συμπονώ τους ανθρώπους που αυτοφωτογραφίζονται. Και αυτολιβανίζονται και αυτοδείχνονται και αυτοπαρουσιάζονται.

Η μεγαλοσύνη τους είναι γεμάτη στεναγμούς και αναστεναγμούς και φωτογραφίες του παρελθόντος απ’ τη Λόντρα ή το Λιανοκλάδι. Αγκαλιά με τον Έλιοτ ή τη Ντίνα Σπάθη.

Συλλογίζομαι, λέει, πως είμαι στων ποντικών το μονοπάτι, εκεί που οι πεθαμένοι χάσανε τα κόκκαλά τους. Εκεί που το υπαρκτό και το ανύπαρκτο σέρνει το άρμα της ματαιοδοξίας.

Απ’ τις μωρούδες που αφήνουν τον ίσκιο τους στο ανήλιαγο Βασίλειο του κινητού, που κινείται με ταχύτητα θανάτου, μέχρι τα σκύβαλα και τα γερόντια που βγάζουν τη μοναδική τους περίπτωση στο σφυρί, μεσολαβεί ο παράδεισος των αργόσχολων περιπατητών του διαδικτύου.

Ο ποιητής απαγγέλλει ή ο ποιητής χαϊδεύει τη γάτα του, φωτογραφίζει τη φίλη του για να τη δείχνει στους φίλους του. Μια κοπελίτσα δείχνει το καλτσόν που αγόρασε. Φρέσκο φασκιωμένο μπούτι. Δίπλα ένα βουνό από σωσίβια προσφύγων και νεολαίοι που πίνουν φραπέ, με τον οίστρο κομισάριου που στέλνει μηνύματα στο υπερπέραν.

Ένας Αχέροντας του πάνω Κόσμου μέσα στην ψηφιακή καταβόθρα. Μέσα στο καζάνι που εξαντλούνται όλα τα όνειρα. Εκεί που σιγοβράζουν οι αυτόκλητοι εραστές κάθε ανεκπλήρωτης επιθυμίας με τα τρυφερά τους γλυκόλογα, τις υψηλές πιέσεις και τους ατμούς απ’ τον ζεστό βουλκανισμό τους.

Όντα που μεταβάλουν βαθμηδόν την καθημερινή τους ζωή σε αυτοαφήγηση με ελεγχόμενα γεγονότα.

Καιρός για φλερτ και αποταμίευση. Αφήστε την κατάχρηση εξουσίας σε άλλους.

Εσείς που βρήκατε τον ομφαλό της γης και το καζάνι της ερωτικής ανωνυμίας. Μια φαντασμαγορία συρμών και τάσεων. Ένα μείγμα συντέλειας και γοητείας.

Γοητεία που διαθέτει το κάθε τι παραπεταμένο και ξεπερασμένο, το κάθε υπόλειμμα πάνω στο οποίο ο πολιτισμός χαράσσει και αποτυπώνει τα βαθύτερα μυστικά του.

Κι εσείς αυτόφωτοι ποιητές με τις χίλιες συνεντεύξεις σας και τις χίλιες δυο φωτογραφίες σας ψάχνω να βρω ποιήματά σας να διαβάσω μα δε βρίσκω. Μονάχα συνεντεύξεις συμβουλές πόζα ακαδημαϊκή.

Μονάχα εσείς δικαιούστε να μιλάτε στο νεωτερικό παχνί.

Άγαμοι κληρικοί που δίνουν συμβουλές γάμου.