Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

epideixias

Η πρόκληση είναι επαναστατική πράξη ενώ η επιδειξία ψυχική νόσος.

Όταν γινόμαστε προκλητικοί ζυμώνουμε αυτό το αντι-ρητορικό μένος της υπερβολής. Η πρόκληση είναι μια νέα πράξη, ένα ξαναγράψιμο με όρους σφετερισμού του παλιού.

Κάθε κατεστημένο παλεύει με νύχια και με δόντια να κάνει τον προκλητικό επιδειξία.

Οι προκλητικοί ποιητές παρουσιάζουν τον εαυτό τους να αναζητά την αλήθεια εντός του κόσμου. Παραμένουν υπό την κυριαρχία της επιθυμίας και των ενστικτωδών ενορμήσεων. Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να καταπίνουν το κασέρι και τη μυζήθρα και να κάνουν λογοτεχνικά ανδραγαθήματα.

Οι προκλητικοί υπήρξαν πολλές φορές στην πρωτοπορία, οδηγώντας με αντιδιδακτικό τρόπο στα στοιχειώδη σωματίδια των νέων ιδεών.

Η πρόκληση είναι φύση και θέση αντιεξουσιαστική. Δεν κάνει σαματά για να βγάλει ξύγκι και υπεραξία και δεν στέκεται σαν αμήχανη και ντροπαλή παιδούλα μπροστά στον φιλότεχνο αστό.

Απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι ποιητές που ύμνησαν τη λαδερή ντομάτα και τις ελιές, το γαμήσι και την δημιουργική τεμπελιά-ως έναν τρόπο ζωής που διέθετε ηδονικό λογισμό και μια βία παράδρομη πάνω στις εμμονές των άλλων-αποθέωσαν την πρόκληση.

Κοιμήθηκαν αγκαλιά με τα ανυπόμονα κορμάκια και με τον αντιδιακοσμητικό τους λυρισμό κατούρησαν τα ρομαντικά δειλινά και τα κλασμένα μαρούλια της χριστιανικής αγάπης.