
Η τοπική δημοσιογραφία εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων που πατικώνονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, είναι ένα γραφικό χουντικό κατάλοιπο.
Ανάμεσα στα ξενότιτλα επαρχιακά σάιτ όπου στο φόντο κυματίζουν αστερόεσσες και δαντέλες από αέρινα κιλοτάκια της τοπικής κινεζοποιημένης οικονομίας, βρίσκεται όλος ο πολτός της καθημερινής προπαγάνδας.
Ουρά της κεντρικής δημοσιογραφίας, ουραγός της πολιτικής υποκρισίας και ξεσκονίστρα των ντόπιων βλαχοδημάρχων και εκλεκτών.
Το ρεπορτάζ είναι πλεξούδα με το συμφέρον φίλου ή κολλητού ή γνωστού της γυναίκας του μπατζανάκη, αφήνοντας την τοπική μικροδιαπλοκή αγέρωχα προστατευμένη από ένα μικροσυμφέρον που σκαρφαλώνει κι αυτό στην πυραμίδα της κεντρικής εξουσίας.
Η βλαχογκλαμουριά, το ποδόσφαιρο και η εκκλησία είναι τα μόνιμα ενδιαφέροντα των τοπικών αυτοκρατόρων του ρεπορτάζ. Τα εγκλήματα που γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης και της προόδου ούτε καν ξώφαλτσα δεν περνάνε απ’ τους δαιμόνιους ρεπόρτερ.
Οι περισσότεροι, αγορασμένοι από ψιλικατζήδες επιχειρηματίες οι οποίοι όμως διαθέτουν ευσεβή ερείσματα στην τοπική εκκλησία και αγορά.
Αντί για μαγαζάκια που θα μπορούσαν να δουλέψουν αξιοπρεπώς, γίνονται παραμάγαζα κάθε δολοφονικής πολιτικής του τόπου.
Τα γκεσέμια της κεντρικής εξουσίας ξέρουν να πουλάνε αριστεία, καλές πρακτικές, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, νεράκι του Καματερού και σώσε μ’ ένα ευρώ τον πεινασμένο.
Η μυρουδιά όμως γίνεται ανυπόφορη. Οι κάμποι και τα βουνά ξεσχίζονται με λύσσα για να μπούν σε τροχιά κερδοφορίας, αφού πριν έχουν ξεσχιστεί οι άνθρωποι για να βγάλουν ζουμί.
Οι φωνές διαμαρτυρίας πνίγονται, οι απόψεις λογοκρίνονται με αριστοτεχνική υποκρισία.
Πολλοί ονομάζουν αυτή την ατιμία δουλειά, θεωρώντας πως δημόσιο συμφέρον είναι μόνο το συμφέρον του καπιταλιστή, φοβούμενοι μη τυχόν χάσουν τη θέση τους σε τούτο τον ζεστό, ένδοξο, κυψελωτό σκουπιδοτενεκέ.
Τα λεφτά έρχονται ζεστά απ’ τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πράσινη ανάπτυξη και γαλάζια δαπίτικη ομοιομορφία.
Σε πενήντα χρόνια οι καρακάξες θα κάνουν τσουλήθρα στα λαμπόγυαλα του κάμπου. Όλοι θα παράγουν ενέργεια, όλοι θα καταναλώνουν.
Η τοπική δημοσιογραφία θα είναι περήφανη για το λιθάρι που έβαλε ώστε οι άνθρωποι και τα ποντίκια να έχουν ενέργεια. Πολύ ενέργεια, στον οικογενειακό τους τάφο.
Αφού λοιπόν τα τζίνια της τοπικής δημοσιογραφίας φρεσκάρουν κάθε τόσο την ταφόπλακα που έθαψαν τους κομουνισμούς και τις επαναστάσεις, δηλαδή τα κοινωνικά συστήματα, ζητούν τώρα μια σοβαρή Χρυσή Αυγή να τους προστατέψει απ’ από όλους εμάς τους κακούς που δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες και λαμπόγυαλα, που δεν θέλουμε μαγαρισμένο νερό και ισοπεδωμένα χιλιάδες δάση να βγάζουν το χρυσό σκατό για τους πλούσιους μεγιστάνες και τους χωριάτες νεόπλουτους που θα ξεπουλήσουν στους κερατάδες ακόμα και το μουνί της μάνας τους.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
εν εξελίξει εγκλήματα
https://aitoloakarnaniabest.gr/index.php/component/k2/item/63110-anatelloun-ta-fotovoltaika-stin-koilada-tou-iliou
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
https://www.agriniotimes.gr/greenpeace-koilada-iliou-ergo-einai-to-pio-euxaristo-gegonos/
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
με τις ευλογίες της greenpeace, βοήθειά μας
θα πάρει κι αυτή τη χορηγία της φιλώντας το χέρι του τελετάρχη
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
https://www.sofokleousin.gr/ta-dinoun-ola-stin-eldorado-gia-to-xryso-tis-xalkidikis
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Τα δίνουν όλα στην Eldorado για τον χρυσό της Χαλκιδικής
Η κυβέρνηση ακυρώνει τη μοναδική σημαντική δέσμευση της εταιρείας για κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας χρυσού
Πολιτική… «δώστα όλα» έναντι της καναδικής Eldorado και της εγχώριας θυγατρικής, Ελληνικός Χρυσός ακολουθεί η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του χρυσού στη Χαλκιδική, μέσω της νέας σύμβασης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον στην εταιρεία να αθετήσει τη βασική υποχρέωση που είχε αναλάβει, δηλαδή τη δημιουργία μιας μονάδας μεταλλουργίας χρυσού.
Με τη νέα σύμβαση, η Eldorado αποκτά το δικαίωμα να παραμείνει άλλα 25 χρόνια στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και να αντλεί μεταλλεύματα, εξάγοντας συμπυκνώματα σε τρίτες χώρες για την παραγωγή μετάλλων (χρυσός κ.α.), χωρίς ουσιαστικά να έχει πλέον την υποχρέωση να στήσει μια παραγωγική μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, που θα πολλαπλασίαζε τα οφέλη για την εθνική οικονομία, εξισορροπώντας σε κάποιο βαθμό τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από αυτή τη δραστηριότητα.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευσε την παραγωγή χρυσού με κυάνιο, υποχρεώνοντας την TVX Gold να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες της, που ελέγχονται σήμερα από την Eldorado Gold, το νέο «αφήγημα» για την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασάνδρας, στη βάση του οποίου ενέκρινε και το ΣτΕ τη σύμβαση που τώρα τροποποιείται, έλεγε ότι θα στηνόταν μια περιβαλλοντικά «καθαρή» μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, με την τεχνική της ακαριαίας τήξης. Μόνο ενόψει της ανάληψης αυτής της δέσμευσης εγκρίθηκε από το ΣτΕ το σχέδιο.
Για πολλά χρόνια, όμως, επιβεβαιώνεται συνεχώς αυτό που πολλοί επιστήμονες τόνιζαν εξαρχής: ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ σε μεταλλεύματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, όπως τα ελληνικά. Η Eldorado Gold ισχυριζόταν ότι έχει επιβεβαιώσει τη μέθοδο πειραματικά σε φινλανδικό εργαστήριο, ουδέποτε όμως την εφάρμοσε στην πράξη στην Ελλάδα, έστω και σε πειραματικό στάδιο, παρότι είχε σχετική συμβατική υποχρέωση.
Με αυτά τα δεδομένα, και αφού επί σειρά ετών δεν είχε εκπληρωθεί η βασικότερη συμβατική υποχρέωση της εταιρείας, διέτρεχε τον κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτη και να σταματήσουν οι δραστηριότητές της στη Χαλκιδική. Από αυτή τη δύσκολη θέση βγάζει την εταιρεία η νέα σύμβαση με το Δημόσιο, με την οποία επινοείται μια διαδικασία, που θεωρητικά θα οδηγήσει στη δημιουργία της μονάδας μεταλλουργίας, αλλά στην πραγματικότητα αφήνει διάπλατα ανοικτά «παράθυρα» για να μην εφαρμοσθεί ποτέ η δέσμευση του επενδυτή.
Δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα
Ειδικότερα, με το άρθρο 15 της Σύμβασης, το Δημόσιο και η Eldorado αναγνωρίζουν εμμέσως πλην σαφώς ότι οι θεωρίες περί εφαρμογής της τεχνικής της ακαριαίας τήξης ήταν έωλες. Πλέον, στη νέα σύμβαση η εταιρεία αναλαμβάνει μια γενική δέσμευση να εφαρμόσει «την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία» και «τις βέλτιστες τεχνικές διαχείρισης αποβλήτων». Ουσιαστικά, σιωπηρά εγκαταλείπεται η πολλά υποσχόμενη «καθαρή» μέθοδος παραγωγής και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας να υποβάλει όποια πρόταση εμπίπτει στο γενικό ορισμό της «καλύτερης διαθέσιμης τεχνολογίας».
Επιπλέον, η κυβέρνηση δημιουργεί ειδικά για την Eldorado μια εγκριτική διαδικασία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της, προσπερνώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, προφανώς επειδή ως τώρα δεν παραμέρισαν τις επιστημονικές αρχές τους για να διευκολύνουν τον επενδυτή.
Έτσι, προβλέπεται ότι η έγκριση του εργοστασίου μεταλλουργίας θα δοθεί από μια ειδική επιτροπή, στην οποία θα ορίζουν από τρία μέλη το Ελληνικό Δημόσιο και η ίδια η εταιρεία. Είναι μια σπάνια περίπτωση όπου ο αιτών έχει ταυτόχρονα και το ρόλο του ελεγκτή της πρότασης που έχει υποβάλει! Η επιτροπή θα εγκρίνει το σχέδιο μόνο εάν υπάρχει ομοφωνία. Εάν το σχέδιο δεν εγκριθεί, η εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει ένα άλλο. Η σύμβαση δεν ορίζει πόσες φορές μπορεί να επαναληφθεί αυτό και αν κάποτε θα αποβάλλεται η εταιρεία από τα Μεταλλεία. Θεωρητικά, αυτό μπορεί να συνεχισθεί μέχρι τη λήξη της σύμβασης!
Στο μεταξύ, ο χρόνος θα περνά και η Eldorado Gold θα εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, χωρίς να δημιουργεί παραγωγική μονάδα, αφού παραμένει άγνωστο αν υπάρχει περιβαλλοντικά «καθαρός» τρόπος για την αξιοποίηση των ελληνικών μεταλλευμάτων, δεδομένου ότι η μέθοδος του κυανίου έχει απαγορευθεί και η μέθοδος της ακαριαίας τήξης αποδείχθηκε ανεφάρμοστη.
«Παροχές» χωρίς ουσία
Κατά τα άλλα, οι πρόσθετες παροχές της Eldorado μάλλον είναι μια προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» μιας περιβαλλοντικά οχληρής δραστηριότητας, παρά μια ουσιώδης αλλαγή των όρων προς όφελος του Δημοσίου, της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αύξηση των royalties (μεταλλευτικά δικαιώματα) το Δημόσιο θα έχει στη διάρκεια των 30 ετών της σύμβασης (πέντε μέχρι τη λήξη της παλαιάς και ανανέωση για άλλα 25 χρόνια) συνολικά πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 13 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Επίσης, γίνεται λόγος για μια άμεση ξένη επένδυση ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων ΗΠΑ την πρώτη πενταετία, διατήρηση περίπου χιλίων εξακοσίων πενήντα (1.650) άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και δημιουργία χιλίων τετρακοσίων (1.400) νέων, με εντεινόμενη απασχόληση την περίοδο κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών (επιπλέον 900 θέσεις για μια διετία). Επιπλέον, η Eldorado δεσμεύεται να δαπανήσει 80 εκατ. ευρώ σε τοπικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν απαντούν στο βασικό προβληματισμό για την επένδυση: οχληρές μεταλλευτικές δραστηριότητες επιτρέπονταν στην Ελλάδα πάντα υπό τον απαράβατο όρο ότι θα συνδέονταν με την τοπική παραγωγή τελικού προϊόντος, ώστε να μεγιστοποιείται η προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και να εξισορροπείται σε κάποιο βαθμό το περιβαλλοντικό κόστος. Στην Eldorado Gold, όμως, δίνεται το δικαίωμα να αντλεί μετάλλευμα για μεγάλη χρονική περίοδο, χωρίς πλέον να δεσμεύεται ουσιαστικά για το εργοστάσιο μεταλλουργίας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θα εξάγουν… χώμα! Αποικιοκρατική συμφωνία για τον χρυσό της Χαλκιδικής
05 Φεβρουαρίου 2021
Σε νεκρό πολιτικό χρόνο, καθώς το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης εστιάζεται στα θέματα της πανδημίας, η κυβέρνηση βάζει τελικά την υπογραφή της σε μιά αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση, για την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων μεταλλευτικών κοιτασμάτων της Χαλκιδικής από την καναδέζικη πολυεθνική Eldorado Gold για άλλα 25 χρόνια.
Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, δίνει στον ξένο όμιλο τη δυνατότητα να συνεχίσει να στέλνει στο εξωτερικό το εξορυσσόμενο μετάλλευμα ως “χώμα” και να το επεξεργάζεται εκεί βγάζοντας καθαρό χρυσό, χωρίς να πληρώνει στην Ελλάδα τους αναλογούντες φόρους.
Το ζητούμενο – και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δόθηκε πράσινο φως από το ΣτΕ -για να να προχωρήσει η σύμβαση – ήταν η δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού για την παραγωγή τελικού προϊόντος μεγάλης προστιθέμενης αξίας – προκειμένου να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία και να κερδίσει και το Δημόσιο μαζί με την Eldorado Gold.
Το τρικ με τη «νέα μέθοδο»
Το θέμα αυτό παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες: Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάσει ενός διετίας νέα “τεχνικοοικονομική μέθοδο” με την οποία θα μπορεί να λειτουργήσει μία καθετοποιημένη μεταλλουργία χρυσού χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αυτός ο όρος δεν πρόκειται ασφαλώς να τηρηθεί: Η Eldorado Gold δεν είναι σε θέση να “επινοήσει” σε δύο χρόνια νέα τεχνολογική μέθοδο αβλαβούς εξαγωγής χρυσού από θειούχα επιστημονικής έρευνας – κάτι που δεν κατόρθωσαν παγκόσμιοι μεταλλευτικοί όμιλοι σε 200 χρόνια επιστημονικής έρευνας.
Είναι μόνον ένα πρόσχημα για να μπορέσει η κυβέρνηση να υπογράψει την αποικιοκρατική σύμβαση και η Eldorado Gold να συνεχίσει τις εξαγωγές “χώματος”, προκειμένου να παράγει χρυσό και αφορολόγητα κέρδη στο εξωτερικό.
«Χρυσώνουν το χάπι»
Η συμφωνία έχει βέβαια και ένα ενδιαφέρον “περιτύλιγμα”, που την καθιστά ελκυστική, εμφανίζοντάς την ως επωφελή και συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας που την υπέγραψε, την παρουσίασαν ως επιτυχία επειδή βελτιώθηκαν ορισμένοι οικονομικοί όροι ως προς το επενδυτικό σκέλος και τα οφέλη του Δημοσίου.
Για να εξωραΐσει την αθέτηση επί σειρά ετών της υποχρέωσής της να δημιουργήσει μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, μια υποχρέωση που οι Καναδοί δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικά την πρόθεση να εκπληρώσουν, η Eldorado δέχθηκε να αυξήσει σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως τα μεταλλευτικά τέλη που θα πληρώνει στο Δημόσιο τα επόμενα 25 χρόνια,
Ουσιαστικά, επιχειρεί να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια εσόδων που έχει το Δημόσιο από το γεγονός ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα συνεχίζεται στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, αλλά το μετάλλευμα θα στέλνεται σε τρίτες χώρες για να παραχθεί χρυσός.
Σημειωτέον ότι το μετάλλευμα θα εξάγεται χωρίς να φορολογείται από το Δημόσιο επειδή αποτελεί ενδιάμεσο και όχι τελικό προϊόν, ενώ χάνεται και η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργούσε η μεταλλουργική μονάδα.
Διαβάστε σχετικά: Στο τραπέζι αποικιακή συμφωνία για το χρυσό της Χαλκιδικής
«Ενοίκια», επενδύσεις, θέσεις εργασίας
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι:
• Το Δημόσιο θα εισπράττει 80 εκατ. ευρώ ετησίως από δικαιώματα (200 εκατ. στην 25ετία).
• Θα εισπράττει επιπλέον 8 εκατ. ευρώ ετησίως (200 εκατ. στην 25ετία) από τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ (4 εκατ. ετησίως) θα είναι τα έσοδα του Δήμου Αριστοτέλη
• Επιπλέον επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ εντός 25ετίας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία
• Αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και επέκταση τους σε όλα τα εξορυσσόμενα μέταλλα (χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο κλπ)
• Τόνωση της αγοράς με 3,5 δισ. ευρώ να προβλέπεται να διοχετευθούν σε προμήθειες και υπηρεσίες ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Για την τοπική κοινωνία:
• Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις της Eldorado Gold
• Τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή και δημιουργία επιπλέον 900 θέσεων εργασίας
• Διατήρηση της απασχόλησης για πάνω από 25 χρόνια, ενώ το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε το κλείσιμο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών.
Για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν μεταξύ άλλων οι εξής όροι στη συμφωνία που υπεγράφη
• Η εταιρεία δεσμεύεται για πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, τόσο κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής περιόδου όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής.
• Πλήρης επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.
Δηλώσεις και ανακοινώσεις
Η σύμβαση υπεγράφη σε επίσημη τελετή από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns και τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Ελλάδος της Eldorado Gold, Χρήστο Μπαλάσκα. Παρέστησαν οι πρέσβεις του Καναδά και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Mark Allen και Geoffrey Pyat
Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με αυτήν τη συμφωνία απεμπλέκουμε και επανεκκινούμε μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Περιμένουμε πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, την Ελλάδα στο σύνολό της. Με βάση αυτήν τη νέα συμφωνία, θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα άμεσα έσοδα για το ελληνικό κράτος και φυσικά πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την τροποποίηση της σύμβασης, από τις 1.650 θέσεις εργασίας που σήμερα υπάρχουν, σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε συνολικά περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι νέες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ».
«Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και για την Eldorado Gold στην Ελλάδα», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εldorado Gold. «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία και των δύο πλευρών να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που να μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος όλων: κράτους, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων και επενδυτών».
«Έχουμε πλέον καταλήξει, από κοινού και σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία που, με την επικύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει τον οδηγό για την βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, και θα στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος προορισμός για την άνθιση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
Μου αρέσει!Μου αρέσει!